Freudovský čtecí seminář

5. 10. 2024 9-15.00

Freudovský čtecí seminář

Vážené kolegyně a vážení kolegové z ČSPAP,

chceme vás jménem koordinačního výboru pozvat na zajímavou akci “První freudovský čtecí seminář” v našem spolku pod vedením PhDr. Michaela Šebka, CSc.

Co potřebujete předem vědět?
„Čtecí seminář je diskusní skupina, která se chronologicky zabývá Freudovými texty, takže sleduje vývoj Freudova myšlení od začátku, a tím vývoj psychoanalýzy jako takové. Zde se nabízí první zisk: většina dnešních profesionálů rozsáhle Freudovy texty nečte, a tady se s údivem dovídají, co všechno v jeho textech je. Seminář sám o sobě nikam nespěchá, a poskytuje mnoho času k rozpravám. Rozpravy nad texty ve skupině představují druhý zisk: vždy jde o to, jak pracujeme my v současnosti, jak přemýšlíme o freudovských a post-freudovských  teoriích, co je pro nás v praxi důležité, co nevidíme nebo na co se v historii zapomnělo atp.
Dalo by se říci, že skupina volně asociuje na čtené pasáže nebo úryvky. Třetí zisk spočívá ve skupinové identifikaci, společném prožívání, vzájemné inspiraci a ve skupinové tvořivosti. Humor/hra je přirozená součást prožívání rozpravy” (Michael Šebek).

Jak, kdy, kde a s kým?
Seminář se odehrává v určenou/plánovanou sobotu od 9 – 15 hod. V poledne si necháme přivézt oběd (pizza apod.). První setkání je plánováno na 5.10. 2024.
Místem semináře je pohodlný byt  v prostoru pracoviště Mirky Chmelíčkové Kouřimská 18, 5 minut od metra Želivského, nebo 3 minuty od tramvajové zastávky Želivského, naproti Olšanským hřbitovům. Třetí patro, výtahem či po schodech, zvonek Psychoterapie.

Kapacita skupiny je omezená (maximálně 15 lidí), pro členy ČSPAP. Cena celého dne je 700 Kč.

S kým se potkáte? Kromě moderujícího a hlavního komentujícího Michaela Šebka, účast přislíbili zkušení a zvědaví kolegové a kolegyně, kteří pomohou s počátkem diskuse nad texty. Nechte se, prosím, překvapit.

Neváhejte, prosím, s přihlášením, ideálně do půlky července. O přijetí rozhoduje čas Vašeho přihlášení a omezená kapacita komorní skupiny. Semináře proběhnou maximálně 3 krát ročně. Není nutné mít předběžnou znalost Freudových textů. Vše je věcí volných nápadů skupiny “tady a teď”.

Přihlášky a případné dotazy zasílejte na email mirka.chmelickova()seznam.cz

Kapacita semináře je naplněna.

Přejeme všem pěkné léto,
za koordinační výbor ČSPAP
Mirka Chmelíčková a Daniela Saifrtová